Da var koneskautet på plass


Trønderbunaden går for å være litt enkel, de detaljrike broderiene spares til skjorta - der ingen ser dem.
MEN til gjengjeld har vi et av de heftigste hodeplaggene. Og når du er 1,77 på sokkelesten, har hæler på skoa og oppbygd hodelin. Jepp, et vandrende fyrtårn på Karl Johan. Følte meg nesten som en kjendis, så mye oppmerksomhet og alle mer eller mindre diskrete bunadspaparazziane som knipset bilde.
Det morsomme er at man kommer i kontakt med mange trivelige mennesker når man har et spesielt hodeplagg, jeg hadde mange hyggelige bunadsdiskusjoner.


Gubben syntes det var ganske så praktisk med kjerringa i skaut i folkemengden på Karl Johan, ingen problemer med å holde ordnings på hvor jeg var. Han har Rørosdrakt, som skapt for varme dager i Oslo...

 
Koneskautet til Trønderbunaden er utrolig vakkert. (At det blir hengende som ei gardin er vel fasongen og ikke broderiene sin feil.)
 
Dette skautet fikk jeg i 40-årsgave av svigermor. Det er kjøpt via Husfliden på Levanger og håndlaget av ei dame i det strøket.
 
Bunadseksperten Jon Fredrik Skauge fra bunad- og folkedraktrådet  (han jobbet ihvertfall der i 2006) svarte dette på et nettmøte i Dagbladet i 2006:
 
Den gangen man komponerte Trønderbunaden tidlig på 1920-tallet ble skautet lansert brukt til festdrakten og mest brukt av ugifte. Lua ble da brukt av gifte. Siden har det blitt en sedvane med det motsatte og mange oppfatter skautet som koneskaut og lua som jentelue.
Historisk sett ble nok denne lua brukt av den gifte kvinnen. Skautet har jo utgangspunkt i et plagg brukt av bruden i Selbu når hun reiste til kirken før hun fikk på seg brudekrona. Plagget har aldri vært brukt slik det brukes i dag.
Du kan nok bruke det du synes er mest naturlig for deg.



Så har du et udekket oppmerksomhetsbehov så anbefaler jeg et heftig hodeplagg, det gjør susen. :-)

Kommentarer

  1. Du ser helt smashing ut altså. Veldig lekkert med skaut. Og jeg må si du har en utrolig lekker bunad, hilsen ei som har samme bunad i rød. Jeg føler meg kanskje ikke helt klar for skaut enda, men kanskje det blir en gang.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, men du må jo huske på at du er mye yngre enn meg :-)

      Slett
  2. Så fin du er i Trønderbunaden din! Og skautet gjorde susen! Flott arbeid! Jeg gikk lærerskolen på Levanger og var med i Levangerringen, så denne bunaden vekker minner. Selv er jeg veldig glad i Nordmørsbunaden min. Mannen din er også stilig i Rørosdrakta si!

    Klem fra Ingunn

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk.
      Jeg kjenner jeg blir mer glad i bunaden min jo lengre jeg har den.

      Slett
  3. Gratulerer som kjendis og med flott koneskaut!
    Gubben ser også bra ut i sin Rørosdrakt.

    SvarSlett
  4. Jeg personlig synes trønderbunader er en av de vakreste bunader!, sikkert fordi jeg har det selv - blå som din! ;)

    SvarSlett
  5. Så fin. Så mange med trønderbunad, men ingen hadde hodeplagg.

    Og jeg så fikk jeg nå bekreftet at vesken er korrekt. Jeg lurte litt når jeg så et par med så mørk veske til blå bunad.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, vesken er svart. Mange synes den ikke passer, men jeg er ikke sikker på om den hadde vært noe finere om den var blå heller.

      Slett
  6. Ja her ser du ut som ei mektig husfrue du. Så flott det ble da. Masse brodering på dette. Flott dame med staut kar.
    Klem

    SvarSlett
  7. Tusen takk for fine bilder, jeg har veldig glad å se. Jeg liker veldig - stor fine hodeplagg. Du ser ut meget vakker. Herlig er 17. mai og herlig er å se fantastisk bunader. Takk deg og hilsen fra Viola.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk.
      Hyggelig at du liker bunadsbilder, det gjør jeg også :-)

      Slett
  8. Kjempeflott!
    Bunaden er det finaste plagget me har, synes eg. :)

    SvarSlett
  9. Hei!
    Dumpet inn på bloggen din i høst og fant disse nydelige bildene av deg i Trønderbunad. Ble så inspirert at jeg kjøpte meg et brukt skaut på finn. Nå nærmer 17-mai seg og jeg jeg synes ikke jeg får til knytinga så fint. Kan du tenke deg å lage en steg-for-steg-bildeserie på din metode?
    Hilsen Trønder i Oslo

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei.
      Så flott at du har kjøpt deg skaut!
      Det er egentlig klin umulig å få til å sitte fint. Bortsett fra hun gamle dama fra min hjembygd med permanentkrøller, hun så strålende ut i det.
      Skal se til helga om jeg får til en bruksanvisning.
      Hvis ikke lykke til 17.mai!

      Slett
    2. Hei! Jeg er den lykkelige eier av hodelin til trønderbunad. Kjenner igjen følelsen med å vekke oppsikt på KJ 17. mai.
      Strevde i mange år med å få det til å sitte fint. Løsningen for meg er at jeg aldri vasker håret like før jeg skal bruke bunaden, det er med andre ord litt, ja .... skittent. Så bruker jeg MYE tid på å feste PULLEN. Sikkert 20 klemmespenner. Blant annet øverst på hodet, rett bak pullen, slik at den ikke sklir bakover. Og jeg har ganske kort hår, UTEN permanent. Da jeg fant den riktige størrelsen, - omkretsen på pullen, lot jeg være å knyte den opp. Jeg bare tar den rett av meg, og rett på neste gang. Slik vet jeg at størrelsen blir lik fra gang til gang. At linet må strykes et par dager før behøver jeg vel ikke nevne. Selv bruker jeg ca 1 ss potetmel i 2-3 liter vann. Det synes jeg gir passe stivhet. Aldri Stiff.
      Bendelbåndene på linet skiftet jeg ut med buksestrikk. Etter at jeg gjorde det har jeg tilegnet meg en teknikk hvor jeg "vipper" linet på plass. Cluet er å få panneborden til å ligge perfekt i forhold til pullen. Hvis ikke, ser det litt rotete ut. Og det sitter perfekt hele dagen. Til forskjell fra før, - hvor jeg syntes det var litt ubehagelig å ha på, merker jeg nesten ikke at jeg har det der. Bortsett fra all oppmerksomheten, da. Hadde jeg bedt om en krone fra hver som har bedt om å fa ta bilde, ja så hadde jeg vel snart tjent inn skautet ....

      Slett

Legg inn en kommentar

Tusen takk for for at du tar deg tid til å legge inn en kommentar.
Det er kjempehyggelig og jeg leser alle kommentarer.

Populære innlegg