Grytekluter med bølgekant

Minner meg om bestemors kjøkken.


Garn: Drops Paris
Garnforbruk: 2 nøster, en i hver farge
Heklekrok: nr 3,5

lm – luftmaske
kjm – kjedemaske
fm - fastmaske
st - stav


Start med en magisk ring (eller hekle 6 lm og sett dem i ring med 1 kjm).
1. omg: 3 lm (tilsvarer 1. stav), deretter 11 staver omkring ringen, avslutt med 1 kjm i 3.lm. Det skal være 12 st på denne omgangen.

2. omg: 3 lm (tilsvarer 1.stav). 1 st til i 3.lm. Hekle deretter 2 st i hver st ut omgangen. Avslutt med 1 kjm i 3.lm. Det skal være 24 st på denne omgangen.
3. omg: 3 lm (tilsvarer 1.st), 1 st til 3.lm deretter * 1 st i neste st og 2 st i neste *. Fortsett med det som står mellom *-* ut omgangen. Avslutt med 1 kjm i 3.lm. Det skal være 36 st på denne omgangen.
4. omg: 3 lm (tilsvarer 1.st), 1 st til 3.lm deretter * 1 st i de to neste st og så 2 st i neste st *. Fortsett med det som står mellom *-* ut omgangen. Avslutt med 1 kjm i 3.lm. Det skal være 48 st på denne omgangen.


Bytt farge.
5. omg: 3 lm (tilsvarer 1.st), 1 st til 3.lm deretter * 1 st i de tre neste st og så 2 st i neste st *. Fortsett med det som står mellom *-* ut omgangen. Avslutt med 1 kjm i 3.lm. Det skal være 60 st på denne omgangen.


Bytt farge igjen.
6. omg: 3 lm (tilsvarer 1.st), 1 st til 3.lm deretter * 1 st i de fire neste st og så 2 st i neste st *. Fortsett med det som står mellom *-* ut omgangen. Avslutt med 1 kjm i 3.lm. Det skal være 72 st på denne omgangen.


Bytt farge.
7.omg: 3 lm (tilsvarer 1.st), 1 st til 3.lm deretter * 1 st i de fem neste st og så 2 st i neste st *. Fortsett med det som står mellom *-* ut omgangen. Avslutt med 1 kjm i 3.lm. Det skal være 84 st på denne omgangen.
 

Bytt farge.
8.omg: 3 lm (tilsvarer 1.st), 1 st til 3.lm deretter * 1 st i de 13 neste st og så 2 st i neste st *. Fortsett med det som står mellom *-* ut omgangen. Avslutt med 1 kjm i 3.lm. Det skal være 92 st på denne omgangen.
 
Bytt farge.
Bølgekant:
1 lm og deretter 1 fm på samme sted. *Hopp over 2 st og hekle 7 staver i den neste staven. Hopp over 2 st og hekle en fm i neste st.* Fortsett med det som står mellom *-* ut omgangen. Siste fm byttes ut med en kjedemaske i første fm.
 
Hempe: Hekle 15 lm og avslutt med en kjm i første fm på bølgekanten.
 
Hvis du ønsker større grytekluter hekler du flere omganger før bølgekanten, fortsett med økning etter samme formel som de andre omgangene. Bølgekanten er delelig med 6 slik at så lenge antall staver kan deles på 6 er ikke det noe problem.


 

Kommentarer

 1. Så fine grytekluter, takk for oppskrift :)

  SvarSlett
 2. Så søte! Fikk litt nostalgiske vibber av de øverste :) Og at det var oppskrift var en hyggelig overraskelse! Kanskje jeg må prøve meg med tynt bomullsgarn fra lageret lagt dobbelt, det burde vel funke?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Dobbelt garn bør funke fint det. Jeg bruker stort sett samme økning til alle tykkelser av garn.

   Slett
 3. Så fine grytekluter! Veldig retro og veldig kule. Tror jammen jeg må prøve et par selv.

  SvarSlett
 4. Så snill du er som deler oppskrift på de fine gryteklutene :)

  SvarSlett
 5. Jeg har skuffen full av grytekluter, men nå fikk jeg faktisk lyst til å hekle et par til. Takk for at du deler oppskrifta!
  De er både fine og tette som bruks-grytekluter skal være.

  Fortsatt god sommer! Ja, jeg er evig optimist.

  Klem fra Ingunn

  SvarSlett
 6. Tusen takk for koselige tilbakemeldinger. Fortsatt god sommer til alle!

  SvarSlett
 7. Så fine de var, takk for mønster, de må nok prøves!

  SvarSlett
 8. De her så veldig kjekke og greie ut. Heklenåla mi har ikke vært i bruk på ei stund. Går mest i strikka ting for tiden. Mulig jeg prøver noen grytekluter eller duker etterhvert i hekling ja.
  Takk for inspirasjon og mønster !

  SvarSlett
 9. Åh, fargene på det øverste bildet vekket barndomsminner. Farmor hadde noen sånne grytekluter hengende, bare at de hadde et ansikt i midten. Og gult servise.

  SvarSlett
 10. Lisbeth Ravna Strømsnes13. august 2015 kl. 22:56

  Slike grytekluter er fine. Jeg har et par liggende på salongbordet. De pynter opp, og er greie å sette fra seg kaffekanne eller tekanne på. I vinduskarmen kan de brukes til underlag for blomsterpottene.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Tusen takk for for at du tar deg tid til å legge inn en kommentar.
Det er kjempehyggelig og jeg leser alle kommentarer.

Populære innlegg